Hvordan ville dit liv se ud uden bekymringer og tankemylder?

Husker du, hvordan det var ikke hele tiden at være optaget af dine negative tanker?

Er det måske svært at forestille dig det, fordi du i meget lang tid har bekymret dig meget?

Måske er tankemylder blevet en fast del af din hjerne?

Hvis du alligevel skulle prøve at forestille dig, hvordan dit liv ville se ud uden bekymringer og tankemylder: Hvordan ville det så se ud?

Hvad er tankemylder?

Tankemylder er en tilstand, hvor tankerne fylder og kører rundt i hjernen i en massiv, usorteret og forvirrende mængde, hvor du er efterladt uden en reel mulighed for at hitte hoved og hale i dem og hvor følelsen af at have mistet styringen med det, der foregår, er stor.
Bekymringer og tankemylder er i familie med hinanden og har samme dårlige indflydelse på vores velbefindende.

Begge fører til emotionelt ubehag og begrænser dig på mange måder.

Den store forskel mellem tankemylder og bekymring er, at du bedre kan følge indholdet af en bekymring, hvor tankemylderet mere består af u-specifikke tanker, der flyder sammen og opleves som en massiv klump af usammenhængende, ubehagelige og smertende negative tanker, der flyder rundt og stikker som glasskår. Tankemylderet kan også beskrives som en tilstand, hvor bekymringerne infiltrerer hinanden og skaber en larmende og mudret bekymringsvrimmel.

Tankemylder er koblet til en stærk følelse af tabt overblik og en begrænset sans for prioritering af liv og vigtige opgaver. Det konstante tankemylder kan lede til handlingslammelse, ubehag og stress. Tankemylder om natten gør det også nærmest umuligt at få en god nats søvn, hvilket igen bidrager til en fysisk træthed og mindre klarhed i hjernen, da du udover tankemylderet også reelt mangler en god nats søvn.
Forsøg på at styre tankemylderet mislykkes meget ofte og oplevelsen af u-kontrol gør ubehaget endnu større.

Men det store problem i tankemylder er ikke, at du har negative tanker.

Det har vi alle sammen.

Problemet ligger i selve processen, hvor negative tanker bliver til tankemylder og i de strategier du bruger til at bryde og styre tankemylderet.

Behandling af tankemylder

Hvis du effektivt vil stoppe tankemylder er der en del ting, du selv kan gøre allerede nu. Tankemylder er nemlig ikke noget du skal ”vænne” dig til at leve med!
Men tankemylderet fortsætter når du anvender strategier, der ikke virker eller har den modsatte effekt af, hvad du prøver at opnå!

• Prøver du f.eks. at tvinge tanker væk, så fylder de mere.
• Holder du meget øje med dine symptomer og dit humør og grubler/analyserer meget på det, vokser ubehaget og tankerne
• Bekymrer du dig meget om dit ubehag og negative tanker, så vil de fylde endnu mere.

Når du lærer at genkende disse uhensigtsmæssige strategier hos dig selv og øver dig i at bryde dem, kan du effektivt reducere tankemylderet.

• I stedet for at tvinge tanker væk, prøv så at lade være med at engagere dig i dem. Betragt dem fx som uinteressant baggrundsstøj.
• Prøv at lade dit ubehag være. Tænk på det som muskelømhed efter træning, eller som andet ubehag du ikke er bange for og derfor ikke behøver at bekymre dig om.
• Udskyd dine bekymringer. Tillad dig selv at skemalægge din bekymringstid. Du vælger hvornår, men afsæt begrænset tid til det. Resten af tiden lader du dig optaget af livet omkring dig.

 

Metakognitiv behandling af tankemylder

Metakognitiv behandling af tankemylder giver dig effektive strategier til at løsne de rodede, infiltrerede tanker og lærer dig effektivt og én gang for alle at bryde tankemylderet.

  • Du lærer at genkende hvilke mønstre og processer, der fører til psykisk ubehag
  • Du lærer hvordan du stopper med strategier, der IKKE virker.
  • Du får konkrete og effektive redskaber til, hvordan du kan træde ud af de mentale mønstre, der holder gang i psykisk ubehag.
  • Du får nye evidensbaserede redskaber til at kunne gå til dine tanker og følelser på en måde, der gør, at du ikke skal kæmpe med tankerne og følelserne og bruge en masse anstrengelser på dem, men i stedet selv styre, hvad du giver opmærksomhed.
  • Hvordan du SELV KAN styre, hvor meget tid du bruger på dine bekymringer, grublerier, tankemylder m.m.

Når du opdager, at du SELV KAN STYRE, hvor meget tid og energi du bruger på negative tanker og når du oplever, at bekymringerne kan reduceres og tankemylderet tøjles, så vil du opleve en markant forbedring af din overordnende psykiske velvære.

Vil du gerne opleve, hvordan dit liv kan se ud, når du er fri af dine bekymringer og tankemylder? Kontakt mig!

Jeg glæder mig at se dig

Bedste hilsner,
Metakognitiv Psykolog Zinaida Riisfeldt