Angst
Det metakognitive perspektiv
I metakognitiv terapi er målet ikke at lære at leve med sin angst, men derimod at behandle årsagen til angsten (heriblandt bekymringer der føles ukontrollerbare), så du kan genvinde kontrollen i dit liv og ikke være hæmmet af angst.
Det første skridt til at gøre op med angst i metakognitiv terapi er at lære konkrete og effektive redskaber til at styre bekymringer, overtænkning og tankemylder, så du selv kan vælge om du vil bruge tid på de negative tanker eller hvornår og hvor lang tid du gerne vil bruge på dem.
Fokus i et metakognitivt forløb er altså ikke at symptombehandle din angst (det virker nemlig kun kortvarigt, hvis det overhovedet virker). Fokus er i stedet på at årsagsbehandle. Når vi arbejder med at behandle årsagen til at angsten holdes i gang, får den ikke længere brændstof og udslukkes af sig selv.
Hvornår skal du søge hjælp?
Når man har angst, kan det være meget forskelligt hvad man er bange for. Man kan have alt fra præstationsangst, dødsangst, panikangst, socialangst, helbredsangst, generaliseret angst og fobier m.fl.
På tværs af de forskellige angstlidelser er der særligt én ting alle lidelserne har til fælles: Ens bekymringer føles ukontrollerbare. Dét er vigtigt at vide, for bekymringer holder gang i angst! Dvs. så længe du ikke føler, at du kan styre dine bekymringer, vil du opleve angst som et problem.
Hvis du vil ud af angst, er det derfor vigtigt at lære at genvinde kontrollen over dine bekymringer.
Hvordan ville din hverdag se ud uden bekymringer og angst var et problem for dig?
Det vil jeg rigtig gerne hjælpe dig til at finde ud af!
Symptomer kan være
- Ondt i maven
- Svimmelhed
- Kvalme
- Hovedpine
- Spændinger i kroppen
- Uro
- Rastløshed
- Nervøsitet
- Kort lunte
- Irritabel
- Åndenød
- Sved
- Koncentrationsbesvær
- Uvirkelighedsfølelse
Andre emner du kunne være interesseret i?
Depression
Depression er kendetegnet ved markant sænkning af ens generelle humør i form af f.eks. dyb tristhed, modløshed, demotivation og…
Angst
Når man har angst, kan det være meget forskelligt hvad man er bange for. Man kan have alt fra præstationsangst, dødsangst, panikangst, socialangst og…
Overtænkning
Når man bruger lang tid på sine negative tanker, påvirker det ens energi, humør og motivation negativt. Her er der tale om negativ overtænkning, når…